Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: nashinovini
Категория: Новини
Прочетен: 300890
Постинги: 205
Коментари: 93
Гласове: 602
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
18.05.2008 00:44 - “био” храни по нашенски
Автор: nashinovini Категория: Новини   
Прочетен: 1016 Коментари: 0 Гласове:
0



Не на фалшивите “био” храни!


Да породи нетърпимост срещу фалшивите биохрани са целите на специален проект, по който работят Българската национална асоциация на потребитебите /БНАП/ и Фондацията за биологично земеделие „Биоселена”. Само седмици след началото на проекта се събрани десетки етикети на храни с неверната информация, че са „био”, „еко”, „екологични” или „произведени в екологично чист район”.

За да може да бъде продаван с означението „биологичен”, всеки продукт трябва да бъде призведен по биологичен начин, контролиран и сертифициран от организация или фирма, която отговаря на строго определени с нормативна уредба изисквания. Освен означението „биологичен”, който е официалният термин за България, на етикета на продукта трябва да има името и кодовият номер на контролния орган.

Твърдението, че даден продукт е произведен в „екологично чист район” без да е наистина биологичен според изискванията внушава на потребителите измамната асоциация, че е произведен по „биологичен” начин. Това е пример за марка кисело мляко, но еспертите – юристи в проекта анализират в момента и други подобни случаи, които нарушават българското законодателство.

Фалшивите биохрани нанасят и още една сериозна вреда – на производителите на истински биологичните продукти. Засега в България са сертифицирани 120 производители, общата площ на биологичните култури е 16 хиляди хектара. Увеличават се щандовете, на които може да бъде купена тяхната продукция – мляко, мед, сладка, консерви, подправки, билки, чайове… Тези продукти обаче са подложени на нечестна конкуренция от по-евтините „биохрани”.

Проектът „Не на фалшивите биохрани!” цели да обърне внимание на потребителите какво купуват, на производителите, които заради печалби или от незнание злоупотребяват с думите „еко” и „био”, както и на контролните органи.

Заблуждаващите биоетикети нарушават няколко закона – за храните, за животновъдството, за прилагането на общите организации на пазарите на земеделски продукти на ЕС. Глобите варират от 1000 до 10 000 лева. Екипът на проекта възнамерява да се обърне към производители, които злоупотребяват с етикетите за биохрани, към вериги, които ги продават и към контролните органи, а ако няма ефект - и към съда и така да предизвика обществен интерес към проблема и нетърпимост към фалшификатите.

Проектът „Не на фалшивите биохрани!” ще се изпълнява до края на 2007 с финасовата подкрепа на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество.



Тагове:   нашенски,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив