Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: nashinovini
Категория: Новини
Прочетен: 300809
Постинги: 205
Коментари: 93
Гласове: 602
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
15.11.2007 20:08 - Телефони, телеграфи или поредната вреда на новата ера
Автор: nashinovini Категория: Новини   
Прочетен: 836 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.11.2007 20:18


Телефони, телеграфи
от Босилена Мелтева, www.gorichka.bg

Мобилен телефон и лаптоп с постоянна връзка в мрежата където и да сме са неизменни атрибути за един нормален градски човек. Свикнахме с тях сравнително от скоро, но почти нищо вече не може да ни раздели. Дали? Gsm-ите и wireless-системите, наред с безжичните телефони и базовите станции на мобилните оператори, са основните виновници за електромагнитния смог в града, който влияе и то зле на здравето ни. Смята се, че продължителното излагане на електромагнитна радиация убива мозъчни клетки, може да причини мозъчен тумор, рак на гърдата, левкемия при децата и импотентност при мъжете. По-леките странични ефекти са главоболие, загуба на концентрация и отпадналост. И най-уязвимите са децата.

Само до преди един месец това бяха научните хипотези, с които почти никое правителство или компания не се съобразяваше (изключението и тук са скандинавците). На запад цел номер 1 е абсолютно покритие с wireless в градове и селца барабар с гимназии, средни училища, че даже и детски градини. (В случая добре че пак сме си с няколко години назад в развитието на тези технологии).

В края на септември European Environment Agency към ЕС, явно сериозно стресната от последните научни доклади, настоя за незабавни действия, с които да се намали излагането на населението на електромагнитна радиация от безжичен интернет, мобилни телефони и базовите станции на техните оператори. Комисията се опасява, че ако не се реагира своевременно, може да се стигне до здравна криза подобна на тази с тютюнопушенето. Допустимите нива на електромагнитна радиация в населените места са с "хиляди пъти по-високи" от безопасното, е едно от заключенията на "тревожните доклади".

Други изводи: развитието на ракови заболявания в следствие употребата на мобилни телефони не може да се овладее; експлозията на нови технологични източници създава безпрецедентни нива на изкуствени електромагнитни полета, които покриват почти всички обитавани зони по земята и причиняват "дълготрайно и натрупващо се излагане" на "драстично увеличаваща се" радиация, която "няма прецедент в човешката история"; налагат се корекции в начина, по който възприемаме, тестваме и разполагаме технологиите така че да се избегнат проблеми със здравето на хората на глобално ниво.

Хубавото поне е, че ЕС засили натиска върху европейските правителства и публичните здравни органи, които най-сетне ще направят нещо за овладяване на този мощен електромагнитен смог.

Новина: Правителството на Германия вече посъветва публично гражданите си да използват жичен интернет вместо Wi-Fi, както и кабелни вместо мобилни телефони.

Цифра: Над 50% от основните училища и 4/5 от гимназиите в Англия вече имат безжичен интернет, определян като "магическа" система от властите в образователната система на Обединеното Кралство.

Съвет: Мини на кабелен интернет и свикни да използваш gsm-а само, когато наистина се налага. И не е нужно мобилният да е винаги в джоба ти - колкото по-далеч, толкова по-добре за теб.

Коментари

14.11.2007 :: 17:18 :: от pstj
#1 Re: Телефони, телеграфи Колкото и "тревожни" да са докладите, компаниите са тези, които тласкат към употреба на технологията, наливат се милиарди в това. Не можем да живеем в denial. Появяват се технологии като WiMAX че дори и още по-интензивни полета/излъчватели/високи честоти.

Аз самият съм напълно _против_ ненужната употреба на WiFi/WiMAX, най-малкото има чудесна алтернатива (интересно, защо не сте я споменали?) и тя е използване на електропроводниците за пренос на данни - точно така, в контакта, вместо да ръгнете печката, ръгвате модемчето и интернета тече направо през него.

Видите ли, тази идея е ОСОБЕНо добра, защото почти навсякъде имаме електричество. На местата където нямаме, ползваме лаптопите на батерия, да, предполагам на тях места можем да ползваме и ВиФи, но да си облъчвам дома сам?!?!?

Другият неприятен проблем са телефоните. Не знам защо но това гадно малко нещо безумно ме дразни, някой си решил че трябва да ме намери - да ми остави voicemail на IP телефона тогава. Това с намирането по всяко време ми прилича на онези експерименти с животни, поставят им по един чип и ги пускат, а после им проследяват миграцията. Първият въпрос, който чуваш при отговаряне на повикване на мобилния телефон е досадното "Къде си"......

Опитайте се да си представите живота без мобилен телефон? Не е много трудно, ако сте на повече от 20 години само си спомнете гимназиалните години, тогава определено сте нямали мобилен телефон!

Истинският проблем обаче е в това че тези електромагнитни полета влияят и на други организми освен на нас, хората. Установено е че пчелните семейства се растройват/разпадат когато в обсега на такова действие. Много неприятно би било да си облъчим парковете с WiMAX и да работим от парка, но там да няма жива птица/пеперудка. И __НЕ__ досадните насекоми надали ще ибягат, ще избягат полезните, вредителите никога не изчезват просто така - закон на Мърфи:)

И така, опитайте да разпръсквате сигнал през Ел. мрежата вместо по ВиФи, опитайте да намалите телефона (аз например го ползвам, само когато излизам извън града, през останалото време дори е напълно спрян и не го и зареждам дори) и... надявайте се да влязат в сила някакви рестрикции, защото Варна например е залята от WiFi - фирма Novo.bg се опитва да потопи града в мрежата си, за да продават услугата си IP безжична телевизия. 14.11.2007 :: 19:57 :: от Whiskey
#2 Re: Телефони, телеграфи pstj: Да, ама според още по-нови изследвания, не радио вълните на джиесемите са причинител за поголовното измиране на пчелите, а някакви вируси (и бактерии също май).

Дори и да нямаш уифи у дома, то ако си в центъра, все наоколо се намират по поне 10 уирелес рутера.

За мен има решение и аз ползвам отдавна магнити неогард, които предпазват именно от тази електромагнитна радиация, но освен това са и с билков филтър.

По интернет гледах и за специални оргърлици, които според мен са много по-удобни, но за съжаление ги няма още в българия и можеш само да си ги поръчаш онлайн. 14.11.2007 :: 22:15 :: от wonder
#3 Re: Телефони, телеграфи много искам да се отърва от този телефон, веднъж го изхвърлих в една кофа, но просто стигнах до идвода, че не може без него, като изляза без него, все ще ми потрябва, а всъщност преди човек живееше и без телефон... а като не го вдигам всички се дразнят.. а бе, въобще, много е гадно. Светът върви на зле... 14.11.2007 :: 23:34 :: от lucrezia
#4 Re: Телефони, телеграфи Моят вариант / опит да намаля електросмога е една лампа от хималайска розова каменна сол, излъчваща отрицателно заредени йони. Поставена е до компютъра ми.

А иначе като фен на ретро дизайна си държа един доста стар модел телефон (стационарен), с невероятно дълъг кабел - така на практика телефонирайки мога да обикалям из цялото жилище.

Да се "изпъди" електросмога от ежедневието ни, а от там и от домовете ни, в ерата на информационните технологии, е доста утопично. Но пък защо да не се опитаме да го намалим където можем?!




Тагове:   новата,   вреда,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив