Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: nashinovini
Категория: Новини
Прочетен: 300969
Постинги: 205
Коментари: 93
Гласове: 602
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
12.10.2007 00:15 - Европейската комисия ще даде зелена светлина на АЕЦ "Белене"
Автор: nashinovini Категория: Новини   
Прочетен: 1941 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 18.11.2007 22:16


image


Комисар Пиебалгс заяви, че най-вероятно Брюксел ще одобри проекта за АЕЦ "Белене".  Според Пиебалгс използваната технологията не буди съмнение, само че...

Експертите на "Грийнпийс" отдавна изразяват тревога относно строежа на новата АЕЦ. Първият проблем е, че Белене е земетръсна зона. Второ, технологията AES-92, каквато ще бъде използвана в Белене, не е изпитана досега  и няма опит с експлоатацията на такива реактори. Заслужава да се отбележи, че нито един реактор от този тип не е лицензиран в Европа.  Реакторите AES-92 не са подсигурени и срещу терористични атаки, както реактора EPR на "Авева". Няма ясни решения за  радиоактивните отпадъци от централата. 

Финансовите параметри на проекта също будят известни тревога: Строежът на АЕЦ "Белене" може да поскъпне с 30% до 5,2 млрд. евро. Международната практика показва, че са нормални повишения на цената на договорите с около 30%. Това каза в Пекин Ирина Есипова, прессекретар на "Атомстройекспорт", руската фирма, изпълнител на "Белене".

Според материал, публикуван в Актуално.com, "пазарът" на подкупи в България през 2005 и 2006 година е бил 15 млрд. лв. По-голяма част от корупционните средства са свързани със сделката за АЕЦ "Белене".


Остава да се надяваме, че "Грийнпийс" и хората, които стоят зад инициативи като "БелеНЕ" имат развинтена фантазия, защото, ако са прави, можем да бъдем отговорни за поредната екологична катастрофа.

НОВИНИ ПО ТЕМАТА:

 Още по темата от Блулинк...

  "Грийнпийс": "Енел" да се откаже от Белене
Светлана Ненова  16.11.2007
imageИталианската компания "Енел" да се откаже от участието си в проекта АЕЦ "Белене". За това призова организацията "Грийнпийс" в декларация, разпространена на Световния енергиен конгрес в Рим, съобщава кореспондент на Европа Дневник.Представители на организацията по време на приветствието на президента на компанията Фулвио Конти издигнаха транспарант с надпис "Не изнасяйте ядрени рискове!".



Пет компании подадоха оферти за АЕЦ „Белене” Ралица Василева  |  17 октомври 2007 18:11

image
 

Пет компании подадоха първоначални оферти в конкурса за стратегически инвеститор на АЕЦ „Белене”, съобщиха от Националната електрическа компания. До изтичане на крайния срок оферти депозираха Electrabel, CEZ, E.ON, ENEL и RWE. Десет бяха компаниите, които проявиха интерес да участват като инвеститор в бъдещото дружество, което ще експлоатира втората атомна централа. Те бяха разделени в две групи – на компании с интерес към 49 процента от капитала на смесеното дружество и такива с интерес към 25 на сто от акциите. Само фирмите от първата група имаха право да извършат правен анализ и да подадат оферти. В тази група бяха Electrabel, CEZ, E.ON, ENEL, RWE и ЕDF, която се отказа от конкурса.
Още новини в DarikNews.bg
  Изтича срокът за подаване на оферти за АЕЦ „Белене" 17.10.2007, 08:03

news.bg

imageИзтича крайният срок за подаване на първоначални оферти от стратегически инвеститори за участие в проекта АЕЦ „Белене", информира Lev.bg. На предишния етап от процедурата интерес към изграждането на втората атомна централа проявиха 10 компании.

Шест водещи европейски енергийни компании заявиха интереса си да придобият пряко или чрез свързани лица 49 % от акциите в бъдещото дружество, което ще изгражда и експлоатира АЕЦ „Белене". Това са CEZ, EDF, E.ON, Electrabel, ENEL и RWE. Засега само те имат право да подадат първоначални оферти в Националната електрическа компания.

Други четири - Endesa, EGL, Кумерио Мед и ATEL имат намерение да придобият 25 % от капитала на бъдещата ядрена централа. На свое заседание, проведено на 20 юли тази година, Съветът на директорите на НЕК одобри всички кандидати и ги допусна за участие в следващите етапи на конкурса.




Над 100 компании се борят за подизпълнители в АЕЦ " Белене "
dnevnik.bg 15/10/2007 22:00

Над 100 български компании са кандидати да участват в различни дейности по строителството на АЕЦ " Белене " , съобщиха от " Атомстройекспорт " , която през миналата година беше избрана за изпълнител на проекта . Те вече са изпратили своите референции за участие в процедурата по избора на подизпълнителите . Критериите за подбора им са изработени заедно с Националната електрическа компания ( НЕК ) . пълен текст...


НЕК : Проектът за АЕЦ " Белене " няма да се забави
dnevnik.bg 14/10/2007 16:20

Според изпълнителния директор на НЕК засега няма забавяне на проекта за изграждане на АЕЦ " Белене " , нито индикации , че той ще бъде оскъпен . " Договорът предвижда , ако възложителят добави още задачи извън обхвата на техническото задание , за тях да се плати допълнително и това би могло да оскъпи проекта . Засега НЕК няма намерение да възлага допълнителни задачи " , каза още Велков . пълен текст...

Еврокомисията ще даде зелена светлина на АЕЦ " Белене "
dnevnik.bg 11/10/2007 19:30


Руската технология , която се предвижда за изграждането на АЕЦ " Белене " , отговаря на всички изисквания за безопасност и сигурност и затова не виждам причина да не одобрим сделката за ядрената централа . пълен текст...

Още по темата:

09:00  Събаряме голяма част от построеното в АЕЦ " Белене "  [big.bg]
Първият бетон във Втора атомна ще бъде налят през 2009 г .

10/10  Оценка на старо оборудване и плащания бавят АЕЦ " Белене "  [dnevnik.bg]
Оценка на съществуващото оборудване на площадката на АЕЦ " Белене " и закъснение в плащанията на изпълнителя руската компания " Атомстройекспорт " от НЕК забавят работа по строежа на централата .

10/10  " Атомстройекспорт " маха старото оборудване от АЕЦ " Белене "  [monitor.bg]
Значителна част от изградените строителни конструкции на АЕЦ " Белене " ще трябва да бъдат разрушени за да се освободи площадката за новото сторителство .

Подобни:

6/10  В строежа на АЕЦ " Белене " ще се вложат 4 млрд . евро  [dariknews.bg]
АЕЦ " Белене " е най - важният инвестиционен обект на България , за който правителството е категорично , че ще се реализира - това каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров .

6/10  Министър Димитров : втора атомна е най - важният инвестиционен проект за страната  [dariknews.bg]
АЕЦ " Белене " е най - важният инвестиционен обект на България , за който правителството е категорично , че ще се реализира , това каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров .

6/10  В АЕЦ " Белене " ще се вложат 4 милиарда евро  [ibox.bg]
До края на годината ще бъде определен стратегическия инвеститор

6/10  Петър Димитров ще посети площадкатана АЕЦ " Белене "  [dariknews.bg]
Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров ще посети строителната площадка на АЕЦ " Белене " .

6/10  Двама министри ще посетят площадката на централата в Белене  [dariknews.bg]
Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров ще посети строителната площадка на АЕЦ " Белене " днес .

6/10  Димитров ще представи проекта за АЕЦ " Белене "  [netinfo.bg]

5/10  Димитров ще представи проекта за АЕЦ " Белене "  [netinfo.bg]

5/10  Енергийният министър ще посети площадката на АЕЦ " Белене "  [dariknews.bg]
Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров ще посети строителната площадка на АЕЦ " Белене " на 6 октомври , информират от пресцентъра на Областна администрация Плевен .



Тагове:   Белене,   светлина,   АЕЦ,   даде,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив